Силата на намеренията – част 1

В тази част от темата са разгледани първите основни стъпки при формулирането на намеренията и целите ни, както и какво е необходимо да направим предварително.

На първо място, преди да започнете да формулирате намеренията си, е добре да се замислите затова какво ви липсва в живота, какво не ви е достигало досега, за да постигнете това, което желаете. Сами ли се саботирате по пътя към постигането на заветните цели или ви пречат обстоятелства, над които вие нямате контрол. Според Валерий Синелников, ако в нашия живот има някаква несправедливост и липса, причината за това много често се крие в самите нас. В този случай е добре да се обърнем към вътрешното си „аз“ и да анализираме как ние сами си поставяме ограничения.

След като ние сами творим своята реалност и създаваме своя свят, то, следователно, можем да му въздействаме и да го променим.
Ако искате да промените заобикалящия ви свят и хората, с които всекидневно се срещате и общувате, помнете, че всичко, с което се сблъсквате по пътя си и всичко, което ви заобикаля, е отражение на вас самите, на вашите мисли, чувства, действия, нагласи, емоции. Затова промяната трябва да започне от самите вас. Когато вие самите се промените, ще се променят и хората, които ви заобикалят, и събитията, които се случват. Това е така, защото се задейства законът за отражението.
Ако нещо в другите хора не ви харесва, значи вие задължително носите това нещо в себе си, на подсъзнателно ниво. Откажете се от желанието да промените заобикалящия ви свят, хората, близките си. Това често е много трудна и предварително изгубена битка. Приемете ги такива, каквито са. Насочете фокуса към самите вас и към това, което носите в себе си – тогава и светът ще реагира на вашата промяна и ще се промени. Когато избягвате нещо, зад това бягство се крие някакъв страх, болка, несигурност, тоест онова, през което трябва да минете и да извлечете поука.

intention

Всеки от нас трябва да поеме отговорност за своя свят.

Да поемеш отговорност за живота си означава да престанеш да обвиняваш за всичко околните, да се откажеш от състраданието и съжалението, от критиката, порицанието и омразата. Ще създавате около себе си особено пространство, което ще помага на заобикалящите ви да започнат да реагират по нов начин, да се променят. Като променяте убежденията, нагласата и мислите си вие променяте и своя свят и всичко, което се случва в него.

Закон за избора

Когато решим да поемем отговорност за собствения си свят, ние получаваме свободата да избираме. Това включва свободата ни на избор относно това как да реагираме на всичко около нас, как да постъпваме в зависимост от случващото ни се( дали да изберем да простим на околните и на себе си за дадени постъпки или да продължаваме да критикуваме и недоволстваме, дали да се връщаме непрекъснато към миналото или да гледаме към бъдещето, дали да приемем критиката и провала като възможност да се поучим, да натрупаме опит и да израснем или да се затворим в себе си и да се самосъжаляваме и т.н.). Когато съумеем да поемем отговорност, тогава ставаме господари на живота си и тогава сме способни да го управляваме по много по-отговорен, вдъхновяващ и градивен начин.

В книгата си „Силата на намеренията“ Валерий Синелников твърди следното: „колкото по-чисти са помислите на човек, толкова по-големи са способностите му, до толкова повече знания на Вселената получава достъп. Това може да се изрази по-просто: колкото по-малко агресия имате в душата си, в подсъзнанието си, толкова по-приятен и интересен ще е вашият живот, на толкова по-добро здраве ще се радвате и толкова повече способности ще имате.“ Да променим себе си означава да променим убежденията, нагласите си, да се отървем от агресивните и токсични мисли.

intention

Живота ни е низ от събития, които ни водят по пътя към осъществяването на нашите намерения, независимо какви са те(съзнателни или подсъзнателни). Всеки от нас има своя собствена история и собствен път в живота, който той избира на подсъзнателно ниво. Силеников съветва следното в книгата си:“много е важно да се разбере, че подсъзнателният ни разум винаги осъществява за нас определени позитивни намерения. Дълбоко съм убеден, че човекът е много сложно балансирано същество. Затова никога нищо не може да се появи просто така. Нещо повече – всяко поведение на човека (включително болестта) изпълнява своята положителна функция в определен контекст. Каквото и да правим, каквато и ситуация да създадем в живота си, от каквито и болести да се разболяваме – това са само начини за осъществяването на нашите позитивни Намерения.
Намерението не може да бъде негативно, тъй като негативен опит в природата просто не съществува. Отрицанието присъства само в езика ни.“

Оказва се, че всичко зависи от нас, от мислите, емоциите, думите, действията и убежденията ни. Въпроса и трудната част е в това, как да се научим да ги управляваме. Формулирането на намерението и негово реализиране представлява процес на непрекъснато израстване и развитие.
Първо трябва да съумеем да формулираме и изразим правилно, кратко, точно нашето намерение. Необходимо е да сме напълно наясно с това какво искаме да направим с живота си, от какво се нуждаем и да се стремим към постигането на желаните резултати.

Ето и едно основно упражнение, които ни учи как да си изясним нещата и как да формулираме правилно намеренията си.

Отговорете на следните въпроси: „Какво искам? Какво ми е нужно в живота? Какво ще направи живота ми по-вълнуващ, пълноценен и щастлив?“
След това запишете отговорите на лист хартия по следния начин:
Заявявам Намерението си/възнамерявам да…
• да имам добре платена работа;
• да спортувам всеки ден;
• да намеря приятели;
• да създам семейство;
• да се преместя да живея в къща;
• и т. н.

Разгледайте написаното. Преценете дали всичко, което сте записали ви е нужно точно сега. Може би има неща, които са ви били важни преди, а сега вече други цели са на преден план. Може би приоритетите ви са се променили. Ако се налага, редактирайте списъка докато не прецените, че всичко отговаря на сегашното ви вътрешно състояние, нагласа и желание.

Създайте си ясен образ за вас самите в бъдеще. Представете си, че вече сте реализирали намеренията си и сте постигнали всичко, към което сте се стремили. Използвайте максимално фантазията си и си представете с най-големи детайли всичко. Правете това упражнение докато не усетите, че сте достигнали момента, в който с лекота „влизате в образ“. За да ви е още по-лесно отговорете на следните примерни въпроси:
Как ще разбера, че съм постигнал/а желания резултат?
Какво ще почувствам? Как ще изглежда живота ми? Как ще реагирам?

Запишете отговорите, а след това си се представете като човек, който вече е постигнал целта си. Влезте в роля. Какво виждате и чувствате? Как изглежда живота ви отстрани? Съжалявате ли за нещо? Искате ли да промените някое от намеренията си?

Важно е да успеете да изградите образа на самите себе си в бъдеще, вече постигнали целта си и притежаващи качествата, с които ще се сдобиете при осъществяване на вашето намерение.

Ето още едно полезно упражнение, което Синелников предлага:

Упражнение за разширяване на съзнанието.
Това упражнение ще ви помогне ясно да си представите своето намерение и значително да разширите съзнателното си възприятие.
То се изпълнява на няколко етапа.

1. Опишете някакво събитие в живота си, като използвате само термини за визуализиране: „ярък“, „виждам“, „поглеждам“, „цвят“, „изглеждам“ и др.

2. Сега опишете същата ситуация, като използвате само аудиални термини (които се отнасят до това, какво чуваме).

3. Сега използвайте само кинестетични термини (тоест описвайте своите усещания).

4. А сега използвайте и трите системи едновременно: визуалната, слуховата (аудиалната) и кинестетичната.

Сега направете същото с намерението си. Опишете го подробно във всяка система от представи.
– Какво ще видя, когато намерението ми се осъществи?
– Какво ще чуя?
– Какво ще почувствам?

След това обединете всичките три системи, за да получите цялостна картина.

Практикувайте това упражнение, докато не усетите, че започвате да се сливате с новия образ, започвате с лекота да виждате, чувствате и възприемате тази картина/роля. Не бива да се чувствате некомфортно представяйки си се в новия образ. Ако това е така, значи или трябва да поработите отново над формулирането на намерението и да го редактирате, или все още имате нужда да практикувате посочените упражнения, за изграждане на въпросната нова нагласа.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*