Пълна промяна на личността – част 2

·        Връзките и отношенията с околните са огледало на връзката ви със самите себе си. Любовта е баланса между болката и удоволствието, подкрепата и предизвикателството, добротата и злобата, симпатията и антипатията. Ако всеки ден получавахме само подкрепа и одобрение, в даден момент щяхме да се опитваме несъзнателно да предизвикаме обратното. Има моменти, в които е необходимо да бъдем подкрепящи и меки, и други, в  които трябва да проявим твърдост. Важно е да разберем и приемем този баланс, в противен случай бихме се чувствали обичани, одобрявани и подкрепяни, когато се държат добре с нас, а в останалите случай ще приемаме нещата така сякаш целия свят е срещу нас. Според Джон Демартини и Закона за съхранението нищо не липсва, просто е във форма, която не можем да разпознаем. Мислим си, че го пропускаме и затова търсим. Всичко, което подкрепя това търсене, наричаме „добро“, а всичко, което му се противопоставя, наричаме „лошо“.

·        Има три начина да управляваме една връзка, като всеки един от тях ще даде различен резултат. Първата е безгрижна връзка, когато се фокусираме върху собствените си ценности, без да обръщаме внимание на тези на нашия партньор. Втората е грижовна връзка, когато се съобразяваме с ценностите на човека до нас и ги поставяме пред нашите собствени. Третата е отговорната връзка, когато споделяме нашите ценности в съответствие с тези на другия. Този тип връзка ни позволява да мислим за двете страни едновременно и да постигнем някакъв баланс в отношенията.

·        Споровете в една връзка се появяват тогава, когато двамата имат нужда да добавят или премахнат пространство, време, енергия или материя. Ако се опитате да промените някого, той ще се противопостави, но ако го уважавате и приемате, той ще ви помага. Независимо от това какво правим в живота си, ние винаги сме едновременно подкрепяни и предизвиквани и нищо не липсва, а просто съществува под друга форма, която не разпознаваме. Ако успеем да обогатим себе си, то тогава ще преживеем личностна трансформация.

931156_10151416857830882_1350138578_n

·        Според автора в този свят не съществуват жертви. Ние сме причината за собствените си преживявания и ние в голяма степен определяме в каква посока ще поеме живота ни. Ако не сме способни да осъзнаем тази истина, то тогава няма да бъдем способни и да достигнем и преживеем трансформация и личностно израстване.

·        Упражнение – Когато някой направи нещо, което не ви се нрави вместо да реагирате се спрете. Помислете си затова кога вие постъпвате по същия начин; как това се отразява на другите; как ви помага на вас това, което другите ви причиняват; как вие сами сте предизвикали тази случка и как да се справите със ситуацията?

След това когато останете сами помислете отново върху случката и върху гореизброените въпроси.

Колкото повече мислите по този начин, толкова повече привиквате да го правите веднага и да реагирате по нов начин.

 

„Някой ден, след като овладеем ветровете, вълните, приливите и отливите и гравитацията, ще дарим на Бог енергията на любовта. Тогава за втори път в историята на света човекът ще е открил Огъня!“ Пиер Теяр дьо Шарден

 

„Да бъдете дълбоко обичани от някого ви дава сила, докато да обичате силно някого ви дава кураж.“ Лао Дзъ

 

„Любовта не означава да се гледаме един друг в очите, а да гледаме заедно в една и съща посока.“ Антоан дьо Сент Екзюпери

 

·        Щастието и тъгата са двете страни на удовлетворението.

·        Ако двама души са напълно еднакви, единият от тях е излишен.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*