10 ключови стъпки към положителна промяна

imagesНаполеон Хил е смятан за една от най-влиятелните личности в областта на личностното развитие и самоусъвършенстване.  Ето и някои от неговите съвети и стъпки към положителното мислене и промяната, които той предлага в книгата си „Ключът към положителното мислене“.

·         Овладейте собствения си разум – непрекъснато правете усилия за овладяване на ума и заменяйте отрицателните мисли с положителни. Според Наполеон Хил всяка личност може да постигне всичко, което и други са постигнали. Величието на много исторически личности и техните постижения са били възможни благодарение на усилията им да контролират своя ум и да мислят положително.

А ето и какво упражнение предлага той по отношение на стъпка № 1:

Напишете своето мото и го поставете на видно място, където ще го виждате непрекъснато.  Повтаряйте го всеки ден по няколко пъти , докато повярвате в него.

·         Мислете за нещата, които искате да ви се случат и избягвайте всякакви мисли за нещата, които не желаете да ви се случат – картините и образите имат непосредствено въздействие върху чувствата ни, докато въздействието на думите е опосредствано. По тази причина е необходимо да овладеете техниката на мисленето и да визуализирате нещата така както искате да ви се случат.  Стремете се да си представяте нещата с повече детайли.

За да овладеете тази техника можете да приложите следващото упражнение, което предлага Наполеон Хил:

Запишете на лист три неща, които много искате да постигнете и да имате. Едно от тях трябва да е черта на характера, която искате да развиете. Нека второто да се отнася до взаимоотношенията ви с някого, а последното да бъде някаква материална придобивка. Старайте се да опишете всичко с колкото се може повече подробности. Бъдете конкретни. Замислете се върху всяко от трите и си ги представете. Можете да използвате и визуализиращо табло, което да ви помогне за по-пълна представа на нещата. Сложете го там където ще го виждате непрекъснато и го преглеждайте всеки ден.  Вярвайте, че ще постигнете всяко от нещата, към които се стремите.

 NapoleonHill

·         Златното правило – постъпвайте с другите така, както бихте искали те да постъпват с вас. Помагайки на другите, вие ще помогнете на себе си и активизирате верижна реакция на добрата воля и на положителната умствена нагласа.

Упражнение – Запишете три неща, които искате другите да направят за вас. След това помислете дали вие бихте направили същото за някого. Представете си как правите всяко едно от трите и действайте.

·         Елиминирайте отрицателните мисли чрез самоанализ – Наблюдавайте мислите си и анализирайте дали са положителни или отрицателни. Ако не овладеете своя разум и не придобиете умението да контролирате мислите си чрез визуализация, има вероятност да мислите и действате отрицателно. Тук от полза е Златното правило, което споменахме по-горе. Стремете се винаги да блокирате отрицателните мисли и да ги заменяте с положителни.

Упражнение – Направете списък, който да носите непрекъснато с вас. Наречете го „Купоните, на които не искам да присъствам“:

1.       Купон на самосъжалението;

2.       Купон на изкупителната жертва ;

3.       Купон на гордостта ;

4.       Купон на егоизма.

                       Преглеждайте списъка редовно и когато усетите, че започвате да мислите негативно, преценете дали не сте се озовали в някои от гореизброените отрицателни състояния. Ако е така, то тогава се опитайте да блокирате отрицателните мисли, да се успокоите и да ги замените с приятни, позитивни мисли.

·         Бъдете щастливи и направете и другите щастливи – Вършете всичко с ентусиазъм и се усмихвайте на себе си и на света. Всеки ден отделяйте време да визуализирате целите си. Представяйте си как постъпвате и как достигате до реализирането на всяка цел. Винаги се старайте да си ги представяте максимално подробно.

Ето и следващото упражнение, което Наполеон Хил предлага в този случай:

Анализирайте постиженията си и как сте достигнали до тях. Това обобщаване на успеха ще ви ентусиазира и амбицира още повече. Гордейте се с това, което сте постигнали.

·         Превърнете толерантността във ваш навик – Приемайте останалите такива, каквито са, а не такива, каквито искате да бъдат. Не пренебрегвайте добрите им страни.

Упражнение – За да се научите да приемате хората такива, каквито са, се дръжте така, сякаш вече го правите. Напишете името на някого и се запитайте как щяхте да се отнасяте с него, ако вече го приемахте такъв, какъвто е. Визуализирайте отговорите, а след това ги приложете наистина в конкретни ситуации.

·         Генерирайте положителни внушения – настроите се така, че положителната умствена нагласа да стане ваше постоянно състояние. Мислите, чувствата и представите се трансформират във физическата реалност, затова визуализирайте резултатите, които очаквате.

Упражнявайте се да поддържате тази положителна умствена нагласа и да се подхранвате непрекъснато с нови градивни мисли.

·         Използвайте силата на молитвата – Силата на молитвата ви помага да се отворите за мъдростта на Безкрайния разум. Тя ви позволява да достигнете до решения и да се докоснете до мъдрост, която преди не е била достъпна за вас.

Napoleon-Hill-Quotes-3

·         Поставяйте си цели – Формулирайте целите си. Дефинирайте ги – какво точно искате да постигнете. Оценявайте с какво разполагате. Определете кога ще постигнете това, което желаете. Направете си план стъпка по стъпка. Повтаряйте – напишете отново стъпка по стъпка своя план. Всеки ден преглеждайте този план и действайте спрямо него. Докато го четете си представяйте всяко свое действие и как ще изглеждате, когато реализирате целите си.

·         Мисли, анализирай и планирай всекидневно – прочетете статия, книга, слушайте музика, която оказва мотивиращо въздействие върху вас. Използвайте самомотиватори, които ви помагат. Можете дори да си направите списък с книги или статии, които да преглеждате, когато имате нужда.

Прилагайте редовно всяка една от гореизброените стъпки и се придържайте към поддържането на положителна умствена нагласа във всяка една област от живота ви.

Записвайте постиженията си и анализирайте успеха.

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*