Как да си изготвим личен план за развитие?

В статията са представени  някои идеи за това как всеки би могъл да си изготви собствен план личностно развитие. С течение на времето съответния план може да се допълва и усъвършенства.  За всяка цел може да се изготвя отделен план или да се използва един и същи, който само да се редактира и изменя според конкретната поставена цел.

Нека да започнем с отделните стъпки:

 • Определяне и опишете подробно целите и задачите, които искате да  постигнете. Трябва да бъдете напълно наясно с това, което искате и да сте сигурни, че сте готови на всичко, за да го постигнете. Не си поставяйте цели, които са непосилни на този етап за вас, тъй като това може само да ви демотивира. Започнете от по-малки и постижими цели и постепенно си поставяйте по-амбициозни такива. Като начало си изберете само няколко върху които да концентрирате силите и вниманието си.

 • Определете какъв резултат искате да постигнете, какво целите да имате/ получите след реализирането на мечтите си? Какво означава за вас успеха и как си представяте себе си след осъществяването на всяка поставена задача?
 • Анализирайте поотделно всяка една стъпка, която ще ви отведе до успеха и до получаването на желаното от вас. Напишете етапите, през които трябва да преминете за изпълнението на всяка една задача. Бъдете максимално изчерпателни и описателни. Не се опитвайте да скъсите процедурата и да пропускате отделни стъпки.
 • Преценете приблизително по колко време ще ви отнеме всяка една стъпка и напишете към тях някакво ориентировъчно време. Придържайте се към него максимално. Това ще ви накара да бъдете по-експедитивни и да не се отпускате при следването и изпълняването на графика.
 • Когато приключите с изпълнението на съответните стъпки от графика ги отбелязвайте като изпълнени. Можете да си измислите някакви малки награди за изпълнението на всяка стъпка, за да поддържате нивото си на мотивация.
 • Помислете за всичките си слабости, които евентуално могат да ви попречат и се опитайте да ги отстраните. Елиминирайте ги чрез използване на всичките си силни позиции и чрез използването на „резервен вариант“.
 • Напишете от какъв вид помощ и стимулиране бихте имали нужда. Няма значение дали това ще бъде ваш близък, приятел, познат или ще използвате допълнителни мотивационни техники, материали или професионална помощ. Опишете как можете да използвате съответната помощ за изпълнението на всяка задача.
 • Периодично си правете проверка и сравнявайте изготвения план с отметнатото и постигнатото до момента. Анализирайте напредъка и  проспуснатите възможности. Ако изоставате с вашият личен план за развитие, то тогава преценете как бихте могли да наваксате пропуснатото и къде бихте имали възможност да компенсирате.  Личностното развитие се основата на непрекъснато усъвършенстване. Затова е необходимо през цялото време да „измервате“ постигнатия успех.
 • За всяка отметната задача отделяйте време да се възнаградите по избрания от вас начин. Не пропускайте тази стъпка, тя е изключително важна част от поддържането на мотивацията и на желанието за успех и усъвършенстване. Можете да си направите визуализиращо табло, което да отразява вас самите преди започването на изпълнението на стъпките за развитие, т.е. самото начало, както и да  изготвяте по едно табло, което да отразява това, което сте постигнали ( реализирането на съответната цел/ мечта).  Това ще разграничи първоначалното състояние, в което се намирате и пътят, който сте извървели, за да постигнете целите си. По този начин ще се мотивирате и амбицирате още повече.
 • Можете да разделите задачите и целите си например на три вида ( такива, които трябва да постигнете в рамките на няколко месеца до една година; средносрочни – до две или три години и дългосрочни цели до пет години).
 • Съсредоточете се върху това, което искате и това, което сте постигнали до момента и избягвайте негативизма.
 • Ако искате нещо, но на този етап нямате възможността да го получите, то тогава изгответе подробен план с отделни стъпки, които биха ви приближили постепенно към него. Независимо дали това ще ви забави малко при получаването на желаното, важното е в крайна сметка, да получите това което целите. Например ако искате да си купите нова кола, то тогава напишете допълнителни  подробни стъпки към плана си, които ще ви помогнат да се доближите до постигането на  целта.
 • Не пишете общи цели. Това може да бъде объркващо и в някаква степен демотивиращо. Конкретизирайте какво целите с изпълнението на всяка задача. Как това ви приближава до заветната цел?
 • Би било добре изготвянето на личен план за развитие да ви насочи към постигане на успех във всяка област от живота ви. Не се концентрирайте и не се старайте да усъвършенствате само една единствена област или цел. Това може да бъде приложимо в самото начало докато свикнете с процеса на промяна, но с течение на времето се старайте да се развивате.
 • Запомнете, че това не е нещо което се постига нито за един час, нито за един ден. Ще ви е необходимо време. Бъдете търпеливи и никога не се отказвайте.

 

Share

2 Comments:

 1. Който има цел може и да я изпълни,който няма никога няма да я достигне .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*