Как да тренираме и развием интуицията си – 9 част

Използването и прилагането на интуицията в ежедневието ни може да ни улесни и да ни накара да се чувстваме по-сигурни по отношение на работата, на отношенията ни с околните и въобще на всичко, което ни се случва всеки ден, а от тук и животът ни може да стане по–лек. Във всяка една ситуация бихме могли да използваме интуицията си като наш помощник. Това може да бъде ситуация, в която се налага да вземем бързи и важни решения; ситуации, при които трябва да преценим дали сме постъпили правилно; моменти на спорове и конфликти, при които се чувстваме в безизходица; моменти, в които искаме да познаем дали човека срещу нас ни лъже или казва истината и т.н. Например, преди важен разговор бихте могли да визуализирате и да си представите как протича цялата ситуация, как водите разговор с въпросния човек; какво ви казва той, и как му отвръщате вие. Когато това се случи наистина, се опитайте да усетите енергията и настроенията му – дали се усеща колебание в думите му и поведението му; дали се опитва да ви излъже или е искрен. Разбира се, това няма да се случи веднага и ще ви бъде нужна практика, но с течение  на времето всичко си идва на мястото.  С времето използването и прилагането на интуицията в ежедневието става по-лесно и от само себе си. Няма да бъде нужно да се подсещате непрекъснато да я прилагате и да правите упражненията, това ще се случва без да се замисляте и без да се налага да си напомняте по различни начини.

Нещо изключително полезно при взимането на решения е да си представите потенциалното решение като определен вид музика, храна, звук, цвят или материя. Представете си нещата с най-малките детайли, а след това забележете какво се случва; какво научихте за решението, което ви предстои да вземете; как се почувствахте; имахте ли чувството, че сте на прав път или точно обратното? Добре би било ако имате възможност да описвате в дневника си всяко нещо, всяка мисъл и чувство. По този начин  автоматичното писане може да ви помогне да получите допълнително нови прозрения и идеи, които иначе не биха ви хрумнали.

Друга възможност за прилагането на интуицията в такива ситуации е следната:

·         Ако се колебаете между прилагането на няколко плана за действие, си представете по отделно всеки един от тях.

·         Представете си го с всяка една подробност – как го прилагате; какви чувства поражда това у вас; какво забелязвате след това; какви са реакциите на околните; дали е проработил съответния план за действие или не.

·         Приложете тези стъпки за всяка една от възможните ситуации и накрая ги сравнете и преценете в коя посока да поемете и коя опция да изберете.

 

Използването на визуализация в подобни ситуации в много важно. Не е необходимо на всяка цена да използвате някоя от посочените. Можете да ги следвате само от части, като ги допълните по ваш избор; или просто да изберете и да си измислите ваша визуализация, която ви кара да се отпуснете, да се почувствате добре, да се концентрирате и да изпълните без проблем упражнението. Друга възможност, която имате е да комбинирате две отделни упражнения в едно.

Не забравяйте да използвате асоциации – да мислите чрез тях и да се научите да сравнявате и свързвате нещата едно с друго. Това ще развие въображението и интуицията ви допълнително.

Друго, което бихте могли да приложите е автоматичното писане. Изберете си някакъв проблем и започнете да пишете бързо това, което ви хрумва. Пишете всичко така, както ви идва наум без да коригирате, без да спирате и без да се връщате назад, за да го прочетете. По този начин можете да достигнете до възможни решения, които сте таили на подсъзнателно ниво и за, които не сте предполагали и мислили. Спрете да пишете чак тогава, когато нямате какво повече да добавите към вече написаното.

Всичко това ще ви помогне да започнете да използвате интуицията си още повече в ежедневието си с по-голяма увереност. Не забравяйте да бъдете спокойни и концентрирани по време на упражненията и да не пренасяте негативни емоции върху преживяванията си и върху това, към което се стремите, защото по този начин ще се породят допълнително негативно натоварени преживявания и чувства, които ще се пренесат и към потенциалните ви решения, а това от своя страна ще ви обърка още повече и ще повлияе в отрицателна насока на истината, към която сте се насочили.  

 

 

Share

One Comment:

  1. Аз мисля че интуицията а пряко свързана и с начина по който мислиме. Правилното мислене ще води винаги до чиста интуиция.

    Иво Игнатов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*