Урок 7

Как да останем фокусирани върху целите си?


Когато определите и запишете всичките си цели трябва да преминете към следващия етап, а именно да се настроите на творческа вълна, да се концентрирате непрекъснато върху целта си, да я изживеете, да се почувствате така сякаш вече сте я постигнали. По този начин ще задействате творческите си сили и ще накарате подсъзнанието си да работи за вас. Препрочитайте списъка като отделяте внимание на всяка цел, на чувството, което ще изпитате, ако целта е постигната, на визията си и на съпътстващата промяна. Прилагайте и упражнявайте позитивни утвърждения и визуализация за всяка цел от списъка. От изключителна важност е целите ви непрекъснато да са пред очите ви, за да успеете да останете фокусирани върху тях. Постарайте се да измислите различни начини, по които да осъществите това като: малки картончета, на които сте описали целите си и непрекъснато ги носите със себе си, скрийнсейвър на вашия компютър, бележки, табло или някаква дъска със снимки на работното място, във вкъщи или в портфейла ви, предмети, които да свързвате с вашата цел, и които често виждате.

Друг начин, които би могъл да ви помогне да останете концентрирани върху целите си е да изготвите дневник, като отделите определено място в него за всяка цел. Опишете я подробно, добавете към нея някаква рисунка, снимка, фраза или нещо, което свързвате със самата цел. Преглеждайте и допълвайте дневника всеки ден по веднъж, а ако имате възможност го препрочитайте и по-често.

Опитвайте се да елиминирате всички съображения и страхове, които ви спъват по пътя към успеха. Много от страховете ви могат да бъдат неоснователни и преувеличени, но ако все пак откриете по-сериозни препятствия като липсата на средства или знания и умения в конкретна област, тогава започнете да работите в тази насока. Намерете подходящ инвеститор, запишете се на някакъв курс, прочетете необходимата литература. Така постепенно ще започнете да елиминирате всяко едно препятствие и ще се доближите още повече до реализирането на вашите цели. Помислите и за други възможности, като например това, че посещаването на курсове, общуването с нови и вдъхновяващи за вас хора, може да ви бъде от полза и в друга област и насока, за която не сте се замисляли до този момент.

Опитайте се да си поставите за всяка цел краен срок и да определите всички необходими действия, които ще ви отведат до желаното място. Това ще ви улесни, а крайния срок ще ви мотивира още повече и ще ви накара да работите по-усилено и съсредоточено.

Когато определяте необходимите стъпки и действия за постигането на целите ви може би ще трябва да се посъветвате с някой, който има повече опит в определена сфера или пък ще ви бъде от полза да прочетете някаква книга или наръчник, чрез които да си изградите ясна представа за това, което трябва да направите. След това опишете в детайли как точно ще постигнете всичко и си представите, че вече сте се захванали с тази задача. Визуализирайте над това как се справяте с всяка задача, каква енергия влагате в нея, какви са резултатите и как преминавате към следващия етап. Това ще внесе яснота в опитите ви да си изясните и да определите пътя, които трябва да извървите към успеха. Всеки ден се опитвайте да се справяте с по една задача. Старайте се да не пропускате повече от един ден, защото по този начин ще започнете да насочвате вниманието си в друга посока, а това може да бъде демотивиращо и да ви отдалечи от осъществяването на всяка една цел.

Ето още няколко начина, които ще ви помогнат да останете фокусирани върху целите си и тяхното изпълнение:

  • Правете нещата, които могат да запазят вниманието ви достатъчно дълго, за да не се отклонявате от поставената цел. Работата, свързана с нещата, които ви вълнуват и мотивират всъщност няма да ви натоварва, а ще ви е приятна.
  • Бъдете последователни! Работете за осъществяването на целта всеки ден. Не отлагайте дори един ден, защото този един ден ще се превърне в два, а те в една седмица. Накрая няма да усетите как е минал цял месец.
  • Бъдете търпеливи! Не се опитвайте да свършите по-голямата част от задачите си в един ден. Разпределете ги равномерно. По този начин ще бъдете и по-стриктни и внимателни в тяхното изпълняване.
  • Представете си успеха, сякаш вече сте го постигнали. Важното е да си представите вашата желана визия колкото се може по – реална, ясна и вдъхновяваща.
  • В даден момент се съсредоточавайте само върху изпълнението на една цел. Не се разпилявайте като се опитвате да свършите няколко неща наведнъж. Концентрирайте всичките си усилия и творческа енергия на едно място.
  • Намерете си съветник, човек, които да ви служи за пример и ще ви помага да останете съсредоточени и мотивирани.

Планирайте всеки ваш ден и всяка отделна задача. Изготвянето на списък с всекидневни задачи ще ви помогне да останете по- съсредоточени и по-стриктно да спазвате и изпълнявате всички набелязани действия и задачи.


Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*