Как да тренираме и развием интуицията си – 3 част

Ролята на нагласата е от голямо значение когато става дума за трениране на интуицията. Важно е да поддържаме позитивна нагласа – нагласа на доверие, това спомага за по-лесното развиване и активиране на нашите интуитивни способности.

Тъй като нагласата и светогледа ни са много важни за това в каква посока ще поеме живота ни, е добре предварително да определим към коя категория спадаме – дали имаме по – песимистични възгледи или сме оптимистично настроени. Ако сте по-отрицателно настроени е добре да започнете да работите в посока на промяна на нагласата. След като определите негативните си възгледи се опитвайте постепенно да ги заменяте с позитивни – мислете и говорете по този начин. В началото е много трудно, но с времето става все по-лесно. Когато се улавяте, че мислите за нещо негативно веднага блокирайте отрицателните мисли и ги заменете с позитивни. Старайте се да говорите за все по-малко негативни неща; не се оплаквайте; променяйте светогледа си и начина си на възприемане на света и околните. Това не е никак лесно, но с много упоритост и постоянство всичко се постига.

Ако сте изпълнени с много негативни убеждения, вярвания, преживявания и спомени, то тогава вашата интуиция ще ви предоставя предимно информация за възможна опасност и за възможни неприятни събития. При това положение ще ви е още по-трудно да се доверявате на околните, на живота и на интуитивните си прозрения. Ето защо промяната на нагласата и начина на мислене са изключително важни – от тях трябва да започнете промяната и процеса на трансформация.

Това са въпроси, които биха могли да ви помогнат да определите нагласата си:

  • Опишете какво поведение от страна на другите може да ви огорчи; представяте ли си често лоши сценарии и възможности за развитие на живота ви и какви са те; какво ви кара да изпадате в паника, да критикувате или да се страхувате( кои са убежденията ви, които ви карат да изпитвате тези чувства); кое приемате за невъзможно?
  • А сега се концентрирайте върху позитивните си убеждения – в какво вярвате; какво приемате за възможно; кои действия от страна на другите ви карат да се радвате; кои са възможните ви и позитивни сценарии?

Следващото нещо, което трябва да направите е да станете съзнателни за вътрешната си нагласа; да можете да променяте мислите си и настроението си. Когато сте унили, депресирани или негативно настроени, блокирайте мислите, които ви карат да се чувствате така и ги заменете с оптимистични мисли, мисли, които да ви заредят с позитивна енергия и чувство.

 

Някои съвети за промяна на нагласата и светогледа:

  • Приемайте трудностите като предизвикателства, препятствия, с които трябва да се справите , чрез които ще научите важен урок и от които ще си извадите поука.
  • Мислете позитивно – всеки проблем има възможно решение – открийте го. Търсете възможни знаци, които да ви подскажат как бихте го решили и какво трябва да научите от него.
  • Винаги когато се улавяте да мислите или говорите негативно се спрете за момент, блокирайте разрушителната нагласа и насочете вниманието си към нещо градивно и мотивиращо. Друга възможност е да си измисляте някакво “наказание.” Нещо неприятно, което трябва да направите всеки път когато се улавяте да мислите негативно или да се оплаквате.
  • Променете начина си на изразяване. Не използвайте думи и изрази като – „не мога”, „никога”, „това е невъзможно”, „не виждам как би могло да се случи”, „не знам” и т.н. Използвайте позитивни изрази и вярвайте, че всичко е възможно.
  • Не се упреквайте и само критикувайте. Правете го само ако смятате, че в даден момент може да има някаква полза от това.
  • Обградете се с позитивни и мотивиращи хора- хора, които ви зареждат с енергия, оптимизъм и ви дават сила и вяра.
  • Избягвайте негативни и депресиращи разговори. Научете се да не обръщате внимание на хора, които се опитват да ви предадат от своя негативизъм.
  • Бъдете благодарни за това, което имате и което сте постигнали; бъдете благодарни за живота, които водите. Показвайте и изразявайте благодарност и признателност към останалите.
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.