Мисловни карти

Мисловните карти представляват метод, който спомага за по-ефективното използване на мозъка и могат да се прилагат в различни области от живота. За да се използват по-пълноценно могат да се допълват с различни цветове, обем, форми, символи, като по този начин усвояването и запаметяването на информация става по-бързо и лесно. Използването на мисловни карти може да спомогне и за подобряване на творческото мислене и за подобряване на паметта.

Тук е представен пример на мисловна карта. Целта е да напишете над лъчите думи, които свързвате с централното понятия. Картата може да бъде разширявана и допълвана многократно, но е необходимо да се простира на един бял лист, а  не да се разделя.

При запълването на картата могат да се използват и картини, а не само думи. Добре е изображенията да бъдат колкото се може по- цветни, обемни и открояващи се. По този начин ще се запомнят по-лесно. За да акцентирате върху определени понятия можете да правите съответните линии по плътни, да използвате различен по големина шрифт, различни цветове, фигури и въобще всичко, което смятате, че би ви помогнало.
Можете да правите мисловни карти за всичко, което пожелаете: карти на списък с покупки за пазаруване, конспектиране на книги, учебници, всякаква информацията, която желаете да запомните.
Когато се захванете с изготвянето на някаква мисловна карта можете предварително да добавяте празни линии. Това ще ви помогне да стимулирате мисловната дейност и да попълните по-бързо празните места в случай, че блокирате. Ако това се случи можете да си задавате и различни въпроси, които да ви помогнат и да стимулират работата на мозъка. След изготвянето на картата е необходимо през определен период от време да бъде преговаряна. По този начин информацията ще бъде запомнена по-бързо и ще стане част от трайната ви памет. Преговарянето трябва да става 30 мин. след първия прочит, след което още веднъж на следващия ден. След това са достатъчни по един – два прочита след една седмица, след един месец и след шест месеца.
Използването на художествени мисловни карти способства за развиването на творческото мислене и намалява стреса.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*